Żelki

Żelki to cukierki wytwarzane z galaretki. Do produkcji tych smakołyków używa się przede wszystkim żelatyny oraz cukru buraczanego. Niekiedy stosuje się również agar oraz pektynę. Do największych międzynarodowych producentów żelek zalicza się przede wszystkim takie firmy, jak: Haribo, Nestle oraz Perfetti Van Melle. W Polsce główną firmą zajmującą się produkcją żelek jest Jutrzenka. Na polskim rynku można również znaleźć ekologiczne żelki owocowe posiadające certyfikat Sprawiedliwego Handlu. Produkuje je firma El Puente GmbH.

Produkcja żelków

W początkowym procesie produkcji żelków tworzy się przede wszystkim ich kształt. W sprzedaży dostępne są zatem żelki w postaci miśków, dżdżownic, domków, butelek czy innych form. Na samym początku tworzony jest projekt rysunkowy, z którego później realizuje się model graficzny. Dane z tego modelu graficznego przekazywane są następnie do specjalnej frezarki, której zadaniem jest wycinanie gipsowego modelu, stanowiącego wzór dla gipsowych stempli. W skład większości żelków wchodzi syrop glukozowy, cukier, dekstroza oraz żelatyna.

O kolorach żelków decydują zastosowane w nich naturalne barwniki, a więc między innymi: węgiel roślinny, antocjany, czy chlorofile. Barwy otrzymywane są również z rożnego rodzaju wyciągów, między innymi z cytryny, pomarańczy, winogron, czerwonej i czarnej porzeczki, czy nawet marchwi. Składniki podgrzewa się i miesza do momentu uzyskania jednolitej i gęstej masy. Następnie łączy się ją wraz z przygotowanymi wcześniej aromatami i barwnikami. W końcowym etapie produkcji dodaje się skrobię, kwas cytrynowy oraz olej roślinny.

Pierwszą partię żelków produkuje się ręcznie. Następnie stosuje się produkcję maszynową. Przez okres siedmiu dni żelki pozostawiane są do wyschnięcia na specjalnych tacach ze skrobią kukurydzianą. Po upływie tego czasu oczyszcza się je za pomocą powietrza z resztek skrobi. Dodatkowo żelki te są powlekane pszczelim woskiem oraz tak zwanym woskiem carnauba – wszystko po to, aby nie sklejały się ze sobą i mogły się błyszczeć.

Historia żelków

Pierwsza koncepcja żelka powstała już w 1922 roku. Wtedy to właśnie pewien niemiecki cukiernik stworzył owocowego żelka o nazwie „Tańczący miś”. Jego kształt przypominał tresowanego niedźwiedzia, który w XIX wieku był główną atrakcją na jarmarkach, czy innych ceremoniach świątecznych. Pierwszy żelek miś był zatem pierwowzorem dla popularnego dziś „Złotego Misia”, produkowanego przez firmę Haribo.

Ciekawostki

Największy żelek świata wyszedł spod ręki Amerykanów i ma 25 centymetrów, ważąc przy tym 2,5 kilograma. Jest zatem 1400 razy większy od tradycyjnego żelka. Żelki w kształcie robali mogą osiągąć nawet 65 centymetrów. Nie są jednak polecane tym, dbającym o linię. Jeden taki żelek może mieć bowiem aż cztery tysiące kalorii.

Obecnie na rynku znaleźć można również żelki oferowane wegetarianom. Smakołyki te zwierają w swoim składzie agar zamiast żelatyny. Jest to substancja, którą pozyskuje się z alg, już od 2 tysięcy lat. Stanowi doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.

 

Żelki kuri.com.pl

Najciekawsze smaki żelków

Ludzkość wpada niekiedy na naprawdę dziwne pomysły; jednym z takich odkrywczych...

Słodycze odpustowe

Odpust kojarzy nam się przede wszystkim z olbrzymim, przykościelnym kiermaszem...

redakcja@fabrykamarzen.com.pl

Zobacz także