Soki – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Od dawna wpaja się nam, że picie soków jest zdrowe. Czy wiemy jednak, po jakie soki powinniśmy sięgać? Z jakich składników produkuje się obecnie soki? Na jakie składniki powinniśmy zwracać szczególną uwagę?

Dostępne obecnie na rynku soki dzieli się przede wszystkim na te, bez dodatku cukru, czy określane mianem nektarów owocowych. Do najzdrowszych należą te, bez jakichkolwiek dodatków cukru. Wartość odżywcza takich napojów jest z całą pewnością najbliższa tej, którą zawierają soki świeżo wyciskane, a więc najbardziej zdrowe i smaczne zarazem. Jak się okazuje jednak, największa sprzedaż soków na naszym rynku dotyczy tych, niemalże całkowicie przetwarzanych.

O tym, jakie wartości odżywcze posiada kupowany przez nas sok, informuje treść umieszczona na każdym jego opakowaniu. Jeżeli w składzie takiego soku znajduje się cukier, różnego rodzaju sztuczne barwniki, konserwanty i aromaty, możemy być pewni, że napój ten z całą pewnością nie jest produktem zdrowym. Zdecydowana większość soków oferowanych nam obecnie na rynku to wynik wielu, niezwykle skomplikowanych procesów technologicznych. Są to napoje mocno przetworzone. Najlepsze i najbardziej zdrowe zarazem soki, to te, których termin ważności wynosi jeden dzień. Są to napoje najmniej przetworzone. Z reguły nie podlegają one pasteryzacji. Uznaje się, że zawierają duże ilości witamin. Na szczególną uwagę zasługuje jednak fakt, że brak pasteryzacji zwiększa ryzyko pojawienia się tak zwanych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Największą grupę soków dostępnych obecnie w sklepach stanowią te, które wytwarza się z zagęszczonych soków owocowych. W takich przypadkach mamy do czynienia z najbardziej zaawansowaną technologią produkcyjną. Owoce są początkowo rozdrabniane i wyciskane, dzięki czemu pozyskiwany jest moszcz. W późniejszym etapie, po zastosowaniu zmniejszonego ciśnienia, oddzielane są substancje aromatyczne, które wpływają na zapach oraz aromat danego soku. W kolejnym etapie zachodzi tak zwany proces klarowania. W tym momencie dodawane są specjalne preparaty enzymatyczne, których zadaniem jest rozkładanie pektyn oraz skrobii do mniejszych cząsteczek. Proces zagęszczania soku jest możliwy dzięki odparowaniu wody w odpowiednio podwyższonej temperaturze, a także po zastosowaniu obniżonego ciśnienia. Dzięki parokrotnemu zagęszczaniu możliwe jest zwiększenie stężenia cukrów, co z kolei pozwala na przedłużenie terminu ważności soku. Zanim soki rozleje się do kartonów, konieczne jest odtworzenie odpowiednich proporcji wody, aromatu, a także miazgi i komórek miąższu w przypadku soków zawierających cząstki owoców. W kolejnym etapie następuje pasteryzacja w wysokiej temperaturze. Tak przygotowany napój jest już gotowy do sprzedaży.

Jakie soki wybierać?

Najbardziej zdrowe okazują się oczywiście soki świeżo wyciskane. Dopuszczalne są ponadto te, które produkuje się z soku zagęszczonego. Warto pamiętać o tym, że oferowane nam na szeroką skalę soki i nektary w kartonach nie posiadają z reguły żadnych substancji odżywczych. Zawierają duże ilości cukru, w związku z czym są też bardzo kaloryczne. Warto sięgać po soki 100% bez dodatku cukru. Charakteryzuje je duża zawartość witamin oraz składników mineralnych. Znaczna ich część posiada także przeciwutleniacze oraz ważny dla naszej diety błonnik.

 

Internetowa hurtownia słodyczy Kuri.com.pl!

Z nami życie staje się słodsze!

 

Największa hurtownia...

Pomimo faktu, że przeciętny Europejczyk występuje w innej kategorii wagowej, niż...

Słodycze odpustowe

Odpust kojarzy nam się przede wszystkim z olbrzymim, przykościelnym kiermaszem...

redakcja@fabrykamarzen.com.pl

Zobacz także