Słodycze odpustowe

Odpust kojarzy nam się przede wszystkim z olbrzymim, przykościelnym kiermaszem. Słysząc „odpust” myślimy przede wszystkim o wielkich straganach wypełniownych zabawkami i słodyczami. Skojarzenia te są oczywiście słuszne. Aby mówić jednak o najbardziej popularnych odpustowych słodyczach, warto pokrótce choćby wspomnieć o samej historii i przeznaczeniu parafialnego odpustu.

Historia odpustu

W Kościele katolickim uroczystość ta jest obchodzona na cześć patrona danej świątyni. Kościoły jako budowle zaczęły pojawiać się w IV wieku. Budowano je zazwyczaj w miejscu śmierci lub nad grobami chrześcijan, troszcząc się o kult świętych. Dzięki temu każda budowla zyskiwała swojego patrona. Dzień, w którym czczono danego patrona, był świętem całej parafii. Z upływem czasu święto to zyskało miano odpustu parafialnego.

W dzisiejszych czasach odpusty kojarzą się przede wszystkim z pewnymi, charakterystycznymi niemalże dla każdej parafii, wydarzeniami religijnymi. Mowa tu przede wszystkim o procesji, festynie oraz wspomnianych już wcześniej straganach z zabawkami i słodyczami. Nie bez powodu też słowo „odpustowy” używane jest czasem zamiennie z wyrazem „tandetny”, czy „mało wartościowy”.

Najbardziej popularne słodycze odpustowe

Do najbardziej popularnych słodyczy sprzedawanych podczas odpustów parafialnych zalicza się oczywiście pierniki, zwłaszcza te, w kształcie serca. Tradycyjne serca z piernika to słodycze kojarzone przede wszystkim ze słynnym Emausem krakowskim. Dużą popularnością cieszą się również cukierki odpustowe, które można także wykonać samodzielnie. W Internecie znajduje się bowiem cała masa sprawdzonych przepisów i porad pozwalających na wykonanie takich smakołyków. Znane są zwłaszcza śląskie słodycze odpustowe, do których zaliczyć można pyszne ciasteczka nazywane anyżkami, czy kartofelki, a więc marcepanowe kulki o brązowym kolorze. Na odpuście można kupić ponadto różowe cukrzane kostki, nazywane potocznie anyżem, suszone śliwki w polewie czekoladowej, czy kokosowe ciasteczka. Do słynnych odpustowych słodyczy zaliczyć można jeszcze twarde obwarzanki, krajanki przekładane konfiturami, smakowe pianki i cukierki karmelowe. Wszystkie te słodkości mają jedną, wspólną cechę – nie można ich kupić w zwykłym sklepie, są zatem typowe dla odpustu.

Przepis na odpustowe trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe to typowe słodycze sprzedawane podczas odpustu. Można je jednak wykonać samodzielnie w domu. Potrzebne są następujące składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, ¼ kostki masła, pół szklanki śmietanki 30% oraz jedna łyżka miodu. Śmietanę należy gotować w garnku na małym ogniu. Następnie do śmietany dodaje się połamaną czekoladę, masło oraz miód. Wszystkie składniki miesza się do momentu powstania gęstej i jednolitej masy. Następnie masę tę należy schłodzić w lodówce i uformować z niej niewielkie kulki. Masę truflową można wzbogacić różnymi dodatkami, takimi jak: migdały, rodzynki, czy orzechy. Z kolei gotowe trufle można także obtaczać cukrem pudrem, czy wiórkami kokosowymi. Wykonanie tak smakowitych odpustowych trufli jest proste i szybkie.

 

kuri.com.pl słodycze

Żelki

Żelki to cukierki wytwarzane z galaretki. Do produkcji tych smakołyków używa...

Soki – co powinniśmy o...

Od dawna wpaja się nam, że picie soków jest zdrowe. Czy wiemy jednak, po jakie...

redakcja@fabrykamarzen.com.pl

Zobacz także