Guma do żucia

Guma do żucia posiada więcej zalet, niż mogłoby się wydawać. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że jej historia sięga aż 10 tysięcy lat wstecz. Skąd się wzięła guma do żucia i jakie są jej cenne właściwości?

Z przeprowadzanych wielokrotnie badań naukowych jasno wynika, że żucie gumy w znacznym stopniu uspokaja i pozwala zwiększyć koncentrację. Wpływa też bardzo korzystnie na zmniejszenie napięcia mięśniowego. Wielu naukowców potwierdziło również fakt, że regularne żucie gumy przyczynia się do redukcji stresu, ogólnego rozluźnienia i odprężenia. O cennych właściwościach gumy do żucia wiedzieli już amerykańscy żołnierze walczący w II wojnie światowej. Podawano im ją w celu uspokojenia.

Korzeni współczesnej gumy do żucia należy szukać w żywicy pozyskiwanej z kory drzewa gumowego o nazwie Pistacia lentiscus. Żywicę tę stosowali już starożytni Grecy w celu oczyszczania zębów oraz odświeżania oddechu. Początki gumy do żucia, którą kupujemy obecnie w sklepach, sięgają lat 60. XIX wieku. Produkcję gumy do żucia rozpoczął John B. Curtis. Początkowo produkowano ją z wykorzystaniem żywicy świerkowej, z czasem jednak zaczęto stosować parafinę. Gumę do żucia opatentowano w 1896 roku. W kolejnych latach wciąż ją ulepszano i urozmaicano. Dopiero w 1906 roku zmieniono nieco konsystencję gumy, co pozwoliło na robienie z niej balonów.

Do produkcji współczesnej gumy do żucia używa się przede wszystkim bazy gumowej, syropu skrobiowego, cukru pudru, a także substancji zapachowych, smakowych i barwiących. W procesie produkcji stosuje się również dwa typy baz: zwykłą oraz balonową.

Guma do żucia pełni dziś ważną funkcję higieniczną, podkreślaną zresztą wielokrotnie w wielu reklamach. Funkcja ta potwierdzona została licznymi badaniami naukowymi. Do produkcji gumy, zamiast cukru, dodaje się zatem specjalne środki, których celem jest ograniczenie przyrostu płytki bakteryjnej. W tego rodzaju gumach stosuje się substancje słodzące, najczęściej sorbitol lub ksylitol. Mają one także cenne właściwości antybakteryjne.

Na rynku dostępne są obecnie specjalne gumy do żucia, których zadaniem jest ochrona naszego uzębienia. Niektóre z nich mają zatem działanie oczyszczające zęby z kamienia, czy niszczące wszelkie drobnoustroje, znajdujące się w naszej jamie ustnej. Gumy owocowe, oferowane przede wszystkim dla dzieci, wzbogacono dodatkowo o wapń, który stanowi niezwykle ważny składnik naszej diety.

Cenne właściwości gumy do żucia doceniają z pewnością osoby rzucające palenie. Na chwilę obecną produkowane są specjalne gumy do żucia, które w swoim składzie zawierają niewielkie dawki nikotyny. Pozwala to na stopniowe ograniczanie ilości nikotyny, która dostarczana jest do organizmu palacza.

W ofercie producentów gum do żucia znaleźć można obecnie całe bogactwo smaków. Do najbardziej popularnych i najczęściej kupowanych należą oczywiście gumy miętowe, w wielu wariantach, na przykład z dodatkiem limonki, cynamonu, szałwii, czy mięty pieprzowej. Dużą popularnością cieszą się również gumy owocowe, zwłaszcza o smaku owoców leśnych, jabłka, pomarańczy, czy truskawki. Nowością są ponadto gumy zawierające witaminę C. Chętnie kupowane są również gumy ze znajdującym się wewnątrz sokiem owocowym, który uwalnia się podczas przegryzania i żucia.

 

Internetowa hurtownia słodyczy Kuri.com.pl!

Z nami życie staje się słodsze!

Największa hurtownia...

Pomimo faktu, że przeciętny Europejczyk występuje w innej kategorii wagowej, niż...

Soki – co powinniśmy o...

Od dawna wpaja się nam, że picie soków jest zdrowe. Czy wiemy jednak, po jakie...

redakcja@fabrykamarzen.com.pl

Zobacz także